12 Ekim 2014 Pazar

KESTANE 
Besleyici ve kalori değeri yüksek bir besin olan kestane potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum mineralleri ile C, B1, B2, PP vitaminlerini içeren ve şeker, protein, yağ açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunur. Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağıdır. Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kasları güçlendirir, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önler. Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara önerilir, çünkü 100 gramında tam 500 mg potasyum bulunur. Ancak uzmanlar, damar sertliği ve şeker hastalığından yakınanların, kestaneyi ölçülü miktarda yemeleri gerektiğini vurguluyor.
Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı olan, antik çağlardan beri “aşk iksiri” olarak bilinen kestanenin yaşamı uzattığı dahi öne sürülür. İnsanoğlunun bala batırarak tatlıya dönüştürüp yediği ilk meyvelerden biri olan kestanenin, antik çağda kutsal sayıldığı için saraylarda verilen büyük şölenlerin değişmez lezzeti olduğu biliniyor. Kestane ile ilgili efsaneler de dünden bugüne dilden dile anlatılıyor. Rivayete göre Güney Avrupa’nın bir köyünde 4 bin yıllık dev bir kestane ağacı bulunuyor. Ağaç, 50 metre çapındaki gövdesi ve dev yapraklarıyla neredeyse tüm köyü kaplıyor. Yapraklarının adalet dağıttığına inanılan ağaç için, “200 kişilik şövalye ordusu” deniliyor.
Kestane mükemmel bir kış meyvesidir. Kestane çiğ ola­rak yenildiği gibi pişirilerek de yenir. Ruhen ve bedenin zayıf kişilere kestane yemesi tavsiye edilir. Bundan başka kansız çocuk ve yaşlılara, hastalıktan kalkanlara tavsiye edilebilir. Ağır işçi ve sporcu­lara da çok tavsiye edilmektedir. Şeker hastasına verilmez.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder