17 Mart 2016 Perşembe

ALBERT EINSTEIN’DAN KIZINA MEKTUP: EVRENSEL GÜÇ OLAN SEVGİ HAKKIN

ALBERT EINSTEIN’DAN KIZINA MEKTUP: EVRENSEL GÜÇ OLAN SEVGİ HAKKINDA

1460129_1131210766930296_2991467491408652754_n[1]
1980’lerin sonunda ünlü dehanın kızı olan Lieserl, Einstein’ın yazdığı 1400 mektubu Yahudi Üniversitesine bağışladı; tek bir şartı vardı: babasının ölümünün üzerinden 20 yıl geçene kadar içerikleri yayınlanmayacaktı. Bu okuyacağınız mektup Lieserl Einstein için olanlardan bir tanesi…
İzafiyet kuramını açıkladığım zaman çok az kişi beni anladı, şimdi insanlığa ulaşması için yazacaklarım da bu dünyada yanlış anlaşılma ve önyargıyla çarpışmaya mahkum.
Mektupları gerektiği sürece korumanı istiyorum, ta ki toplum şimdi açıklayacaklarımı kabul edecek düzeye gelene kadar.
Bilimin açıklayamadığı son derece kuvvetli bir güç var. Bu güç herkesi kapsıyor ve yönetiyor , evrenin çalışmasını sağlayan her olgunun arkasında bile o var ve henüz bizim tarafımızdan tanımlanamadı.
Bu evrensel güç SEVGİDİR.
Bilim insanları, evren için birleşik bir kuram ararken, görülemeyen en kuvvetli evrensel gücü unuttular.
Sevgi Işıktır, onu alıp verenleri aydınlatan.
Sevgi yer çekimidir, çünkü insanların birbirine çekim hissettmelerini sağlar.
Sevgi kuvvettir, çünkü bizdeki en iyiyi çoğaltır, ve insanlığın kör bencilliklerinde tükenmemesine izin verir.
Sevgi için yaşarız ve ölürüz.
Sevgi Tanrıdır ve Tanrı sevgidir.
Bu güç herşeyi açıklar ve yaşama anlam katar. Bu bizim çok uzun süredir göz ardı ettiğimiz bir çelişkidir, çünkü belki insanın evrende kendi özgür iradesiyle kullanamayacağı tek enerji olduğu için sevgiden korkuyoruz.
Sevgiye görünürlük verebilmek için, en ünlü denklemimde basit bir yer değiştirme yaptım.
Eğer E=mc2 yerine, dünyayı iyileştirecek olan enerjinin ışık hızının karesiyle çarpılacak sevgiyle sağlanabileceğini kabul edersek, şu sonuca varıyoruz: sevgi en kuvvetli güçtür, çünkü sınırı yoktur.
İnsanlığın evrendeki bizim düşmanımız haline gelen diğer güçleri kullanmakta ve kontrol etmekte ki başarısızlığından sonra kendimizi başka çeşit bir enerjiyle beslememiz zorunludur.
Eğer türümüzün hayatta kalmasını istiyorsak, eğer hayatta bir anlam bulmamız gerekiyorsa, eğer dünyayı ve içinde yaşayan her duyarlı varlığı kurtarmak istiyorsak, sevgi tek ve biricik cevaptır.
Belki bir sevgi bombası, gezegenimizi harap eden açgözlülük, nefret ve bencilliği tamamen yok edebilecek kadar güçlü bir cihaz, yapmaya hazır değiliz.
Buna rağmen her bireyin enerjisini açığa çıkartmayı bekleyen küçük ama kuvvetli bir jenaratör var.
Bu evrensel enerjiyi almayı ve vermeyi öğrendiğimiz zaman sevgili Lieserl, sevginin hepsini yendiğini, herşeyin ötesine geçtiğini doğrulayabileceğiz, çünkü sevgi hayatın en özlü kısmıdır.
Bütün hayatım boyunca kalbimin içinde sana dair sessizce atanları ifade edemediğim için çok derin bir pişmanlık duyuyorum. Belki artık özür dilemek için çok geç, ama zaman göreceli olduğu için sana söylemem gerekiyor : seni seviyorum ve nihai cevabı bulduğum için sana teşekkür ederim.
Baban Albert Einstein
Yazının orjinal ingilizce metni için:

3 Mart 2016 Perşembe

Kutsal tohum çörek otunun faydaları

Kutsal tohum çörek otunun faydaları

Hamur işlerinin vazgeçilmez süs malzemesi çörek otunun faydaları saymakla bitmiyor. Ölümden başka her derde deva olarak belirtilen çörek otunun yağının da şifa kaynağı olduğu belirtildi. İşte mucize ot olan çörek otunun faydaları...

corek-otu-faydalari
Her evde bulunan, çöreklerin, böreklerin vazgeçilmez parçası olan çörek otunun faydaları saymakla bitmez. Dünyanın hemen hemen her yerinde bilinen ve kullanılan çörek otu içerdiği vitamin, mineraller nedeniyle ve bir çok hastalığa şifa olması sebebiyle bazı ülkelerde ''kutsal tohum'' olarak adlandırılır. Bugün haberimizde sizlere çörek otunun nasıl yetiştirildiğini, çörek otunun tarihini, çörek otu yağının hangi hastalıklara iyi geldiğini derledik. İşte çörek otunun faydaları... Çörek otu dünyanın hemen her yerinde bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Yüzyıllar boyunca çörek otu bitkisi ve yağı Ortadoğu ülkelerinde birçok hastalığın tedavisi için kullanılmıştır. Bu yüzden bu ülkelerde "Kutsanmış Tohum" olarak anılmıştır. Daha çok Asya Ortadoğu ve Afrika'da kullanılan bu bitki günümüzde Amerika ve Avrupa'da da yaygın olarak kullanılmaktadır. Çörek otu, en fazla 60 cm'ye kadar uzana bilen koyu yeşil ve mavimsi yapraklı bir tek yıllık otsu bitkidir. Bu bitki besin bakımından zengin, çok kumlu ve killi olmayan toprakları sever. Çörek otunu Toprağa ekmeden önce toprağın çok iyi hazırlanması ve ilkbahar mevsiminde mümkün olduğunca erken ekilmelidir. Bakımı yapılırken iyi yanmış ahır gübresi kullanılmalıdır. eğer kimyasal gübre kullanılacaksa çok az miktarda kullanılmalıdır. Taneleri oluştuğunda kapsül içerisinde ve siyah renklidir.
Çörek otu yağı, çok eski yılardan beri birçok hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır. Bunların bazıları, Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek ve karaciğer fonksiyonları, solunum sistemi, cilt hastalıkları, dolaşım ve bağışıklık sistemi tedavileri için kullanılmıştır. Elementler, hoş kokulu yağlar ve vitaminler gibi içinde barındırdığı pek çok öğeden dolayı insan sağlığına oldukça faydalıdır. İçeriğinde Omega 3 ve Omega 6, oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, demir, potasyum, bakır, çinko, magnezyum, fosfor, vitamin A, Vitamin B, Vitamin C ve vitamin B2 barındırmakta ve aynı zamanda %58 oranında temel yağ asidi bulundurmaktadır. Bu yüzden bağışıklık sistemimizi enfeksiyon ve alerjiye karşı koruyarak hücreleri virüslerden korur ve tümör oluşumunu engeller. Çörek otu yağı sindirimi lenfler vasıtasıyla yerine getirilir. Bunun sonucunda öbek oluşumu engellenmiş olur. Çörek otu yüzün üzerinde değerli besin maddesi içermektedir. Bunlar ortalama olarak, %38 karbonhidrat, %35 bitkisel yağlar ve %21 proteinden oluşmaktadır.
Çörek otu yapılan araştırmalarda iki çeşit yağ ihtiva ettiği ortaya çıkmıştır. Bu yağlar iltihap önleyici özelliğe sahip %45 oranında anti enflamatuar yağı ve diğeri de %33 oranında bulunan uçmayan yağdır. Çörek otunun uçucu yağı eklem hastalıklarının iltihabını yok etmede etkilidir. Yapılan araştırmalarda çörek otu özünün, prostat, meme, cilt kanserleri gibi bazı kanser çeşitlerinin gelişmesini yavaşlattığı gözlenmiştir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir. İbn-i Sina ünlü "Hastalıkların Kanunu" kitabında çörek otunun metabolizmayı uyardığını, uyuşukluğu ve halsizliği engellediğini savunmaktadır.
Çağımızda ise modern tıp, bu mükemmel bitkinin özelliklerini, uyarıcı özelliği nedeniyle hemoroit, ishal, nezle, öksürük ve tenya gibi hastalıkların tedavisinde kullanmaktadır. Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalarda ise çörek otunun balla karıştırılarak yardımcı tedavi olarak uygulandığında Aids hastalığının tedavisinde şaşırtıcı sonuçlar alınabileceği ortaya çıkmıştır. Ayrıca bazı polen, toz alerjisi, astım ve deri iltihaplanmasında da çörek otu yağı ile tedavi edildiği görülmektedir. Çörek otu yağının hangi tedavilerde kullanıldığına bakacak olursak:
Karaciğer kanserine Etkisi: Yapılan araştırmalarda çörek otu karışımı ile uygulanan tedavinin karaciğeri zehirli maddelerin meydana getirdiği tahribatlardan koruduğu ve aynı zamanda karaciğer kanserinin şiddetini yavaşlattığı gözlenmiştir. Bu araştırma sonucunda çörek otunun karaciğeri kanserojen etkilerden koruduğu ispatlanmıştır.
Şeker Hastalığına Etkisi: Yapılan araştırmalar sonucunda çörek otu yağının kanda ki şeker oranını düşürdüğü ve bunun yanında insülin miktarını da arttırdığı gözlenmiştir.
Kolon ve Meme Kanserine Etkisi: Yapılan araştırmalarda çörek otu yağının kolon kanserinin oluşmasını durdurduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda çörek otu özünün meme kanserinin etkisini yavaşlattığı gözlenmiştir.
Çörek Otu Faydaları Nelerdir?
Çörek otu kullanımı bağışıklık sistemini güçlendirir.
Cancer ImmunoBiology araştırma merkezi tarafından yapılan çalışmada, Nigella sativa da kemik iliği ve bağışıklık hücrelerini artırıcı bir madde tespit edilmiştir.
Antioksidan özelliği vardır.
İltihap oluşumunu engelleyici etkisi vardır.
Çörek otunun içindeki iltihap önleyici madde eklem iltihabı için yararlıdır.
Prostat ve meme kanserini yavaşlatıcı etkinliği bulunur.
Karaciğeri koruyucu özelliği çörekotu faydaları içindedir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırma karaciğer kanserine karşı koruyabileceğini göstermiştir.
Kandaki şeker miktarını düşürücü etkisi vardır. İnsülin salgılamasını sağlayan pankreasta beta hücrelerini harekete geçirdiği gözlemlenmiştir.
Almanya'da yapılan bir araştırma çörek otunun alerjik rahatsızlıklarda kullanılabileceğini göstermiştir.
Almanya'daki araştırmada bronşitli astım, allerjik astım, bahar nezlesi rahatsızlıklarına yönelik yapılan çalışmada çörektonun ciddi oranda fayda sağladğı gözlemlenmiştir.
Mide zarını tahriş eden etkenlere karşı mide zarını korur.
Çörek otunun kullanımı nefes borusu adalesini genişletme etkisinden dolayı nefes darlığında yararlıdır.
Kalp sağlığını koruyucu etkisi çörekotunun faydaları arasındadır. Çörekotu içinde bulunan timokinon 'un kalp rahatsızlıklarına yol açan homosistein oranını düşürdüğü gözlenlenmiştir.
Vücutdaki homosistein düzeyi, besinlerle alınan folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin dışında genetik faktörlere ve hormonların etkisine bağlı olarak düzenlenir. Homosistein seviyesi yüksek olan kişilere, folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin kullanımı öneriliyor. Deneysel çalışmalar çörekotu tohumları ve uçucu yağın homosistein üzerindeki etkisinin folik asitten daha fazla olduğunu göstermiştir.
Uzmanlar sinüzit hastalarına ve bu durumlardan şikayetçi olan vatandaşlara çörek otu yağını tavsiye ediyor. Çörek otu yağı hem damlatılabilir hem içten dahilen kullanılabilir. Çörek otu sayesinde 1 ayda sinüzitten kurtulabilirsiniz. Ayrıca bol ılık su için. Çünkü sinüslerde günde yaklaşık 2 litre su döner. O bölgeyi temizlemek için suya ihtiyaç vardır. Her iki buruna birer damla damlatılabilir ayrıca bir çay kaşığı içilebilir. 1 aydan sonra sinüsler rahatlar şikayetler azalmaya başlar ve siz daha rahat nefes almaya, ağrılardan kurtulmaya başladığını görebilirsiniz.
Çörek otu yağının diğer faydaları
Tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir.
Mikrop, mantar ve virüslere karşı öldürücü etkiye sahiptir.
İfraz boşaltıcı ve solunum borusunun genişlemesinde etkilidir.
Yorgunluk ve halsizlik halini yok ederek insana zindelik kazandırır.
Romatizma ağrılarına iyi gelir. Ağrıyı keser.
Hormon sistemini ve ruh halini sağlamlaştırır ve cinsel gücü arttırır.
Hazmı kolaylaştırır, vücuttaki toksinleri süzerek atar.
İyi bir idrar söktürücüdür. Safraya iyi gelir.
Alerjiyi önler. Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
Kanı sulandırarak pıhtılaşmasını önler.
Kolesterol ve trigliserit düzeyini düşürür.
Çörek otu
Çörek otu (Nigella), düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından yaklaşık 14 türü kapsayan bir yıllık bitki cinsi. Çörek otu yıllık otsu bir bitkidir, tohumlarından çoğalır. Kumlu gevşek toprakları sever, çiçeklenme dönemine kadar su ister daha sonra sulanmaz. Tohumları haşhaş bitkisinde olduğu gibi kozalak (Kapsül) içerisinde olgunlaşır. Tohumları 2–3 mm boyunda 3 yüzeyli mat olmayan siyah renklidir. Çok yağlı bir tohum degildir. Yağ oranı %18'dir.
Çörek otu sitokormlar üzerinden birlikte kullanıldığı birçok ilacın yıkım hızını etkiler ve bu ilaçların vücutta istenmeyen birikimler yapmasına veya erken yıkım ile tedavi dozlarının altında kalmalarına yol açabilir. Çörek otu uzun zamanlı yetişen bir bitki değildir 1 yılda yetişip ömrünü bitirir. Çörek otu sıcak ve ılıman iklim sever. Yurdumuzun bir çok illerinde görülür ama en çok Afyon, Burdur ve Isparta yöresinde yetiştirilir. Trakya'da ve Kuzey Anadolu'da yabani türü olarak yetiştirilir, bir türü de evlerde bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Çörek otu diye bildiğimiz küçük siyah tanecikler, bu bitkinin dallarında yetişen kesecik içindeki tohumdur. Anayurdu Güney Avrupa ve Doğu Akdeniz olan çörek otunun bir çok türü olmasına rağmen en çok tüketilen türü Nigellae Sativa'dır. Siyah tohumları olgunlaşınca toplanır daha sonra kurutulur. Olgun tohumlarından kırmızımsı kestane rengine benzeyen sıvı bir yağ elde edilir.
Çörek Otunun Yetiştirilmesi: Çörek otu tropik bölgeler haricindeki yerlerde 2000 kadar türü olan çoğunluğu otsu kara ve su bitkisidir. Çörek otu bol güneşli bölgelerde ve ılıman iklimlerde kumlu, az killi verimli topraklarda yetişir. İlkbahar mevsiminde olabildiğince erken ekilmelidir. Çörek otu tohumla üretilen bir bitkidir, her sene tohumunu döker böylelikle bulunduğu yerden tekrar çoğalır. Çörek otu bitkisi düzenli sulanması gerekir. Kesecikleri patlamaya başladığı zaman hasadı yapılmalıdır.

Nohutlu Pırasa

Mevsime Veda Busesi: Nohutlu Pırasa
Nohutlu Pırasa Tarifi
Kış mevsiminin elini ayağını çekmeye başladığı şu günlerde, pırasaya en güzel haliyle veda edelim dedik. Hafif mi hafif lezzeti, besleyiciliğiyle gönüllerimize taht kuran pırasaya, bolca nohut ekledik. Her evin tenceresinde yerini alması gereken bir lezzet oluverdi.
Limon suyunun lezzet verdiği pırasanın yardımcı rollerini ise; havuç, pirinç ve nohut paylaşıyor. Pratikliği ile zor zamanlarınızın kurtarıcısı oluveriyor.
Yemelere doyamayacağınıza eminiz.

KAÇ KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

15 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

30 dakika

Malzemeler

  • 10 dal pırasa
  • 2 adet orta boy havuç
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı pirinç
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Yarım adet limon
  • 2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)

Pişirme Önerisi

Pırasada kullanacağınız nohutları önceden haşlamanız ya da konserve nohut kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle pırasaları iyice yıkayıp, topraklarından arındararak işe başlayın. Temizlenen pırasaları orta kalınlıkta doğrayın.
  2. Havuçları soyup, yuvarlak bir biçimde doğrayın.
  3. Pirinçleri ılık suda biraz bekletin ve süzün.
  4. Tencerenizi ocağa alın. Zeytinyağı ve salçayı koyup, hafifçe kavurun. Ardından havuçları ve pırasaları ekleyin. Karıştırmaya devam edin.
  5. Tuzunu ve suyunu ekleyip, kapağı kapatın. Kısık ateşte 20 dakika pişirin.
  6. 20 dakikanın sonunda pirinçleri ekleyip, 10 dakika daha pirinçlerin pişmesini bekleyin. Son 3-4 dakika kala yemeğinizin içine nohutları ekleyip, karıştırın.
  7. Ocağınızın altını kapatıp, limon suyunu ekleyin. Sıcak ya da soğuk dilediğiniz gibi servis edin. Afiyet olsun.